Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z ZSEU w Żychlinie w ramach projektu Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego realizowali wiele interesujących kursów, które znacznie podniosły ich kwalifikacje.
Zorganizowano kursy barman/kelner, baristy/sommeliera podczas, których młodzież poznawała tajniki komponowania i przygotowania napojów pod okiem profesjonalnego barmana i baristy. Podczas kursów cukierniczych młodzi kucharze uczyli się przygotowywać ciasta od podstaw, a także dekorować desery – kolejne zaplanowane kursy cukiernicze nauczą ich przygotowania i dekorowania tortów.
W gastronomii niezwykle ważne jest nie tylko to co podamy gościom do picia i jedzenia ale również to jak ich ugościmy za stołem. Kurs dekoracji stołów z florystyką w połączeniu z komponowaniem dekoracji z zastawą stołową okazał się prawdziwą „wisienką na torcie”, a efekty przeszły oczekiwania samych kursantów.
Uczniowie pracowali na wysokiej jakości produktach i każdy miał okazję samodzielnie wykonać zarówno wszystkie napoje , potrawy czy dekoracje.
Nowe umiejętności nabyte na kursach z pewnością zaowocują zwiększoną atrakcyjnością uczniów na rynku pracy.