Przedszkole Biały Konik stało się promotorem dziczyzny wśród najmłodszych i wprowadziło właśnie ten rodzaj mięs do jadłospisu swoich podopiecznych.
Pomysł wprowadzenia dziczyzny ciepło przyjęła rada rodziców tego fajnego i jakże nowatorskiego przedszkola, dzieci miały okazję zjeść już pierwszy posiłek przygotowany dla nich przez kucharza z restauracji i bardzo dobrze go przyjęły, zauważając zmiane w smaku i strukturze mięsa.
Mięso i wędliny będą dostarczane bezpłatnie w oparciu o zapotrzebowanie przedszkolnej kuchni z Restauracji Lizawka, dzięki temu, że konińska placówka jako pierwsza w Polsce skorzystała z pilotażowego programu wspierania spożycia mięsa z dziczyzny organizowanego przez Ogólnopolską Ambasadę Dziczyzny oraz Polski Związek Łowiecki Zarząd w Poznaniu.
Mięso z dziczyzny jest zdrowsze i mniej kaloryczne od wieprzowiny, posiada mnóstwo witamin i składników mineralnych, jest bogate w niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe, obecnie rzadko gości na polskich stołach, inaczej było w kuchni staropolskiej, gdy wiodło prym na stołach królewskich i dworskich.
Także gratulujemy małym księżniczkom i królewiczom z przedszkola Biały Konik…
Tomek Biedziak